Groningse Chocolade
Broq Chocolate is de eerste bean to bar chocolade maker uit Groningen. We maken biologische, ethisch verhandelde bean to bar chocolade van de hoogst mogelijke kwaliteit.
Onze kleine chocoladefabriek is gevestigd in ons huis in Haren.
From Grunn with love
Onze boeren
Met onze cacao willen we een band creëren tussen de cacaoboeren en onze klanten. Dat doen wij door direct en transparant te handelen waardoor er een prijs wordt betaald die veel mogelijk maakt. Waar wij het meest trots op zijn is dat er steeds meer vrouwen uit Belize mee mogen doen in de besluitvorming. Ook is er plek voor goed onderwijs waardoor lokale natuur beschermd wordt voor de volgende generatie. De cacao wordt op biologische wijze verbouwd.
Onze cacao
Onze cacao wordt gekozen op basis van unieke smaakprofielen waardoor je de wortels van de oorsprong kan proeven. Cacao groeit in de schaduw van andere bomen waardoor er een kruisbesmetting van smaken ontstaat. Onze chocolade kenmerkt zich door de fruitige tonen die dit met zich mee brengt. En al onze cacao zijn net als alle andere ingrediënten biologisch.
Ons proces
De bean to bar beweging in de chocolade industrie focust zich met name op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarom kiezen wij ervoor om samen te werken met boeren die hoogwaardige cacaobonen leveren tegen een hogere prijs. Op deze manier kunnen wij meer vertellen over plek waar het vandaan komt en wat het zo uniek maakt. Hieronder vertellen we meer over ons proces.
Het selecteren van de boon
Dit is de eerste en direct de belangrijkste stap omdat je geen kwaliteit chocolade kan maken zonder kwaliteit cacao. Daarom halen we op ethische wijze de beste cacao van de wereld uit Belize en Haïti.
Roosteren
Elke boon heeft zijn eigen smaakprofiel en daarom zijn eigen wijze van roosteren. Het juist uitvoeren van deze stap is essentieel voor de uitkomst van verrukkelijke chocolade. En daarom is deze stap de belangrijkste na het selecteren van de boon.
Wannen
Na het roosteren wordt elke boon gebroken en de vliesjes gescheiden van de nibs. Dit proces noem je wannen en waar de nibs doorgaan in het proces worden de vliesjes verpakt als cacao thee.
Concheren
De cacao nibs worden in stenen molens vermalen tot overheerlijke en soepele chocolade. Dit doen wij 48 uur om er zeker van te zijn dat deze goed smelt in de mond.
Tempreren
De chocolade wordt naar de juiste temperatuur verwarmd en afgekoeld om ervoor te zorgen dat er genoeg goede kristallen ontstaan. Deze kristallen uit de cacaoboter zorgen voor een mooie glans en de heerlijke krak die je hoort als je een stukje afbreekt.
Gieten
Als laatste gieten wij de chocolade in de mallen, vibreren de lucht eruit en laten het afkoelen tot mooie glanzende repen.